De fleste av oss svinger i humøret. ”Det går opp og ned”, er ofte svaret til nordmenn når man spør dem hvordan de har det. Jeg snakket nettopp med samboer til min søster i Oslo. Han var på besøk hos oss for ei uke siden, og vi brukte anledningen til å gjøre to hypnoser. Jeg ringte ham nå for å spørre hvordan han har det.

Det er mye sesongdepresjon nå for tida, og jeg ville undersøke hvordan han eventuelt takler det. Han er dataingeniør og musiker og spiller i to band. Et band med navnet UDI – Underdogs International spilte her i Arendal for to år siden. De spiller Balkan-musikk og laget i fjor en operette med navnet ”Sex, drugs and kalashnikov” med tema fra den norske, flerkulturelle livsscenen. Organisert kriminalitet og forholdet til politiet sett fra deres synsvinkel fikk god respons fra Mona Levin i Aftenpostens kritikk. Jeg liker selv frihet og originalitet, og Levin bekreftet det med sin kritikk:
Her er mangfoldskunst i fri flukt – ikke etter direktiv, men som følge av naturlig kreativitet”, skrev hun.

Nå nylig i Trondheim var han i studio med Underdogs.
-”Jeg har ikke smilt sånn på lenge som i de siste dagene etter at jeg reiste fra deg”, sier han til meg.
-”Vi var i studio i går, spilte inn en sang og lo som barn hele tida”.

Han mistet broren sin for ett år siden, og det gikk tungt inn på ham. En time med sorg- og en time med depresjonsbehandling gjorde vi sist lørdag og søndag. Jeg var glad for å høre at han hadde det bra.

– ”Og det er så mye godt som har skjedd meg i det siste”, fortsetter han igjen.
– ”Det er bra”, sier jeg, ”Du vet, når du har det bra, er det ofte sånn at gode ting skjer deg også!

Det er en tanke som jeg ofte sier til mine klienter. Hvis man vil forandre verden, da er det et godt sted å begynne – å forandre seg selv. Mennesker sanser forandring som dyr. Med en gang får man respons. Mer respekt, interesse, beundring. Latter er mer smittsomt enn influensa. Det bare fyrer på selvtilliten.

Det er mange ting som påvirker oss. Jeg har jobbet med mennesker som bærer sorg inne i seg, fra opptil 40 år tilbake i tid. Ved bare å behandle sorgen får de bedre..

– ”Og nå bør du ikke la deg synke for dypt igjen. Si fra hvis det er noe, så fikser vi det”, sa jeg på slutten.

Jeg kan virke litt belærende av og til, men han er rolig og tålmodig når han snakker med meg. Det er synd at man lar tida gå tapt, nedstemt i dårlig humør og mangel på effektivitet. Men i alle fall føler han det er noe i det vi gjorde siste helg… Og jeg gjør mitt beste for å hjelpe ham. Akkurat som han hjelper meg til å få brød i munnene ved å betjene min web-side. Sånn overlever vi mens vi er nede, og deler lykke mens vi er oppe.

Sanjin Salahovic
-hypnoterapeut M.A.E.P.H.-

-reg. tankefeltterapeut MNLH-