Snart er det ett år siden jeg startet Hypnoterapi ”Mobilis” og praksis i hypnoterapi i Arendal. ”Mobilis” er latinsk ord og betyr ”bevegelig”, ”forandrelig”. (Ordet automobil består av to ord – ”auto” + ”mobilis”. Altså, ”selvbevegelig”.)

Hva som skjedde i det siste året mens min ”mobilis” var på farten?

Jeg har behandlet litt over 80 klienter. Noen klarte jeg ikke å hjelpe og de gikk ut av terapi veldig tidlig etter første eller andre time. Noen av dem hadde jeg svart dårlig kjemi med og selvfølgelig det samme gjelder for meg ut fra deres perspektiv. Det er viktig at terapeut og klient har et godt og åpent kommunikasjon og at de stoler på hverandre.

Det er ikke alle jeg passer til og omvendt, selv om jeg prøver det beste og vil bli bedre med tida…Klienter jeg hadde det veldig vanskelig å jobbe med var de som har sterk” ego” men dårlig selvtillit. Forholdet mellom ”ego” og selvtillit er veldig interessant tema og om dette vil jeg skrive ved en annen anledning… Likevel, der må jeg bli flinkere til å forstå og gi dem den hjelp de har behov for.

Men aller de fleste klientene mine fikk utbytte av terapi i mindre eller større grad og her må jeg si at, for det første året av min praksis her, er jeg svart fornøyd. Jeg lærte også mye, det kommer jeg til å gjøre så lenge jeg jobber med dette og nå er jeg i stand til å gå videre til saker med mer kompleksitet… Så hva gjorde jeg i det siste året..

Som regel måtte jeg ofte behandle enn eller annen form for depresjon. Og her virker hypnose veldig bra. Etter enn eller to timer for jeg se igjen smil hos klientene mine. Øynene begynner å skinne igjen, musklene i ansiktet slapper av og hele ansiktet blir rundere. Mennesker blir rett og slett penere, akkurat som at livet igjen skinner ut fra dem..

Neste er selvtillit. Å si ”ja” og ”nei”. Sette grenser til sitt private område og beskytte tid man trenger for seg selv. Følle seg sterkere, fri for gamle frykter og til og med begynne å gjøre ting man kunne bare drømme om men torde ikke å gjøre.. Som for eksempel komme seg på scene og bukke til publikum i et teater forestilling eller si klart hva man mener til sin mor eller svigermor og så mange andre eksempler hvor mennesker før bare pleide å tie og akkumulere følelse med dyp ufornøyelse med seg selv… Alt begynner med tilliten til seg selv og følelsen at man kan og vil oppnå det man ”drømmer” om. Og tro meg eller ikke, det handler faktisk om små ting.

Fortidens hendelser kan ta mye av tenkningskapasiteten vår på en ubevist plan. Slik sliter vi ”her og nå” med ting som er viktige for oss. Vi får det ikke til fordi vi ikke har nok kapasitet i ”prosessoren” vår (dette høres som dataspråk men husk, data er skapt etter modeller til hvordan menneskets hjerne virker). Og det ”å ikke få det til” påvirker selvtilliten vår. Slik kommer man i en ond sirkel. Den eneste måte å bryte den sirkelen er å frigjøre de tankene som vi bruker på fortiden vår på ubevist plan og anvende den frigjorte kapasiteten på ting som er viktige for oss. Her og nå. Dette er faktisk en av de dypeste teknikker hypnoterapi har å gjøre med. Og her er jeg gjort mye og lært mye. Jeg er blitt mye bedre i det og dette er en utfordring jeg skal med glede svare til når det gjelder hjelp til klientene mine med bruk av regresjonsteknikker og analytisk verktøy…

Ut fra den regresjonsarbeid begynte jeg å jobbe med behandling av det ”indre barnet” hos klientene mine… Det er noe høytidelig å se en tåre som kommer ut fra øyne til et menneske som finner sin fortapte ro i det øyeblikket det møter ”det fortvilte barnet” inni seg… Og lettelse etter timen kan jeg godt også føle selv når jeg ser hvordan mine klienter føler seg.

En fantastisk opplevelse for meg var å se hvordan er det mulig med terapien forbedre konsentrasjon og prestasjon hos mennesker. Til og med innlæringsevner. For eksempel forståelse for matematikk og andre fager på skolen i bare to eller tre timer. Bedre karakterer og selvopplevelse i læringsprosessen…

Om jeg kunne forklare til alle ungene, tenåringer som sliter med konsentrasjon, tålmodighet og selvtillit hvor mye kan de påvirke sitt liv i en positiv retning, faktisk forandre den ved å investere i tre fire timer i hypnoterapi… I stedet, mange sliter og den følelsen av utilstrekkelighet følger dem til voksen alder når ”gamle regninger” kommer til betaling…

Røykeslutt er noe som er standard jobb i hypnoterapi. Det er lett å få de fleste mennesker til å slutte å røyke. Men det som er vanskelig for dem er å ”ikke begynne” igjen. Derfor har jeg innført den fjerde timen. Tre dager etter at man slutter på time 3 opplever man en sterk nikotinsugg og derfor pleier jeg å gi en forsterkning til timen 3 og slik hjelpe klienter til å komme seg ut av suget. I tillegg får de alle tilbud til å ringe på kort varsel og for en halv pris får forsterkning i tilfellen de får noen som helst tanke eller ønske om å røyke igjen. Å slutte å røyke er noe mer enn å kutte siggarettforbruk. Det er å si farwell til en ”gammel venn” og forandre livet i en stor grad. Jeg har lagt merke til at det er blitt vanlig for mennesker å kreve mirakler fra hypnosen. De vil slutte å røyke med en gang på en eller to timer. Og det er helt ok, det finnes tilbud for det hos flinke hypnotisører. Men jeg driver med terapi og da tenker jeg mer på hvordan kan du fortsette å være røykfri enn hvordan skal du slutte. Så røykeslutt tar fire timer akkurat som de fleste medlemmer av Norsk forbund for klinisk hypnose praktiserer.

Slanking er en veldig komplekstema. Jeg mener at kroppen gjenspeiler tankene (følelser) i et menneske og at ”å slanke seg” betyr mye mer enn å gi suggesjon til en klient om å regulere kvalitet til maten og måten han/hun spiser på. Ofte spiser mennesker når de er ufornøyde generelt. Også forbrenning her noe å gjøre med hvor mye er man virkelig fornøyd med livet man lever. Å jobbe med slanking er mer enn å fokusere bare på kropp. Det er ikke alle som forstår det og klienter kan være utålmodige her… Dessverre.

Jeg har jobbet en del med avslapning av muskulatur og smerte som kommer ut fra spenning i den. Det gikk bra. Man kunne gå med krykkene i hånd ut fra kontoret mitt. Det er mye smerte i musklene som er anspente pga av psykisk tilstand. Da er det godt å fjerne årsakene og samtidig behandle musklene med enn aller annen form for alternativ behandling som for eksempel: rosenmetode, kraniosakral teknikk eller muskelterapi, fotsoneterapi osv… Her er det viktig å si at våre psykiske tilstand påvirker forskjellige muskler i kroppen vår og da, etter langvarig tilstand av den samme art, får kroppen en ”innprent” i alle musklene som lærer å spennes. Slik informasjon om vår psykiske tilstand blir lagret i kroppen vår og da begynner det. Kommunikasjon mellom hjernen og kroppen kaster ball frem og tilbake. Akkurat som en ”pingpong” lek. Hvis hjernen er avspent musklene er ikke det og hjernen blir anspent igjen ved å tolke info som gir muskeltilstand og omvendt. Dette er farlig greia og her finnes det mye av årsaker til kronisk angst tilstand hos mennesker. Derfor er det godt å behandle begge deler samtidig. Hjernen og musklene…

Det er mange saker jeg kunne skrive om men dette lover jeg kommer til å gjøre i tida framover på denne siden. For nå ville jeg takke til alle kundene mine. De som var hos meg og de som kommer til å bli det. Hypnoterapi er kommet til å bli i Agder og det er mye å lære om det både for meg og mennesker her. Den kommer til å bli en del av en ”vedlikeholdskultur” hos menneskene her og med en slik ny innsikt og forståelse komme selve hypnose til å miste den ”mystiske” auraen rundt seg. Og bli til det som det er faktisk. En jobb – både for meg og klientene mine. I ”mobilis” ånden, alltid bevegelig i tankene og handlinger…

Vennlig hilsen,

Sanjin Salahovic
-hypnoterapeut M.A.E.P.H.-